понеділок, 17 квітня 2017 р.

Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос)

   
У цей день, 12 квітня 1961 року, громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.
      За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».
     В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року , його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня.
   Пізніше, 7-го квітня 2011-го року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята відповідна резолюція , в якій 12-е квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.
    Українці зробили величезний внесок у розвиток світової авіації та космонавтики. Нині наша країна належить до авторитетних авіакосмічних держав.
      Саме в Україні тривалий час працював творець першого у світі літака О. Можайський. Київський інженер Ф. Гешвенд іще в 1886 році спроектував перший в історії людства реактивний літак. 23 травня 1910 року літак К-1 київського конструктора О. Кудашева здійснив перший у Росії повноцінний політ.  Із Києва «вилетів» у велику авіацію уславлений авіаконструктор  І. Сікорський. Тут будували перші у вітчизняній історії літаки брати Касьяненки – Євген, Іван і Андрій, а також Ф. Терещенко.
   Предки теоретика ракетоплавання К. Ціолковського – вихідці з Волині, родичі гетьмана Северина Наливайка, чим учений дуже пишався. Полтавець О. Шаргей (Ю. Кондратюк) у 1917 році, випереджаючи час на десятиліття, запропонував спосіб досягнення поверхні небесних тіл за допомогою відокремлюваного від космічного корабля посадково-злітного модуля. З легкої руки видатного українця – авіаконструктора  С. Корольова 12 квітня 1961 року відбувся перший у світі політ у космос Ю. Гагаріна.
    19 листопада 1997 року стартував американський космічний корабель «Колумбія», у складі екіпажу якого був 46-річний Л. Каденюк – перший космонавт незалежної України. Цікаво, що під час перебування на орбіті в «Колумбії» звучали українські пісні. Члени екіпажу навіть почали вивчати українську мову, так їм сподобався спів.

  З нагоди цього дня у Солонянській СШ №2 було проведено скайп-конференцію зі школами Тернопільської області Бережанського району: Рогачинською та Курянською середніми  школами. Учні шкіл поділилися інформацією про людей, які зробили великий внесок у розвиток авіації та космонавтики України. Учні нашої школи Ярош Дмитро та Киях Марія приготували  у вигляді презентації інформацію про конструкторське бюро «Південне» та конструктора Олександра Максимовича Макарова. Також учні за допомогою скапу переглянули фільми «Старт ракети-носія «Протон», «Старт ракети з підводної човна», а також «Другое небо». Закінчилася конференція рефлексією, де учні за допомогою кольорів висловили своє враження від конференції.

Немає коментарів :

Дописати коментар